Industrializacja: bez względu na straty

Industrializacja: bez względu na straty

W dzisiejszych czasach dobre rady dotyczące zasad zdro­wego odżywiania zapełniają szpalty kobiecej prasy. W okre­sie wczesnej industrializacji powodowały rewolucje i po­wstania. Pierwsze miejsce w światowej historii zajęła w 1789 roku francuska królowa Maria Antonina, o której mówi się, że domagającym się chleba paryżanom poleciła zaspokoje­nie głodu ciastkami. W sposób znaczący przyczyniła się tym samym do podgrzania nastrojów społecznych, które w koń­cu znalazły ujście w Rewolucji Francuskiej. O wiele mniej znana, ale równie istotna historycznie była rada, której w roku 1844 Ernst Friedrich Zwanziger (1779-1849) z Pie­szyc w dolnośląskich Górach Sowich udzielił pracującemu dla niego tkaczowi. Domagał się on zapłaty za dostarczony towar, argumentując, że nie ma już nic do jedzenia. Zwan­ziger odparł niewzruszony: „A dlaczego nie trawa? Możesz jeść trawę”.